Smaksätt ditt eget julkaffe 2022

dela artikeln

Smyg igång julpysslandet med att smaksätta kaffet med julens kryddor. Sugen på en slät kopp med smak och doft av kanel och kardemumma? En pepparkakslatte? Eller kanske en cappuccino med karamellsmak?

Det är faktiskt otroligt enkelt att göra eget julkaffe. Allt som behövs är vanligt bryggkaffe eller pressokaffe samt det du vill smaksätta med, i lagom mängder. En lufttät burk är också bra för kaffets hållbarhet, kanske med ett fint band och handskriven etikett om du tänkt att ge bort kaffet i present. Här nedan tipsar jag om ingredienser som jag själv brukar använda för att göra julkaffe, samt utrustning, tillbehör och verktyg.

Så gör du egen smaksättning av julkaffe

Här beskriver jag hur jag gör när jag skapar nya smakvariationer av kaffe. Jag brukar nöja mig med ganska små mängder för att pröva mig fram till vad jag gillar, 2 koppar färdigt kaffe som utgångspunkt. Mängden smaksättare får anpassas till antal koppar du ska brygga och hur framträdande du vill att smakerna ska vara men jag rekommenderar alltså att börja smått så att du inte plötsligt står där med en stor laddning av någon kaffeblandning du inte tycker om. Använd även små mängder smaksättare när du kör igång och tillsätt lite åt gången, för mycket blir sällan bra men för lite innebär rent praktiskt bara att smaken blir ungefär som ditt vanliga favoritkaffe. Gör så här:

1. Använd ditt vanliga kaffepulver (eller kaffebönor som du maler) och dosera i kaffebryggare eller pressobryggare. Personligen är jag väldigt förtjust i Arvid Nordquist kaffe men efter att priset för ett paket nu ligger på motsvarande 140 kronor (ja, det är helt galet) i det land där jag förnärvarande bor så håller jag tillgodo med IKEAs pressokaffe för en något nättare summa. Det duger men är i mitt tycke inte lika gott så därigenom uppstod mina experiment med att smaksätta kaffet.

2. Tillsätt valfria torra smaksättare. För att göra julkaffe använder jag ungefär 1 krm kanel och 0,5 krm mald kardemumma, alternativt en knivsudd kardemummakärnor som jag krossar med kniv för att få fram smaken ordentligt. Saknar min fina mortel som blev kvar i Sverige vid flytten utomlands, men det fungerar fint att hacka eller krossa med kniv också tycker jag. Det är ju som sagt inga större mängder, då hade jag nog satsat på färdigmalen kardemumma istället.

3. Brygg kaffet som vanligt. Älskar min Moccamaster, men även den blev kvar i Sverige så nu kör jag stor pressobryggare för Bodum om jag ska brygga till flera personer och det blir också väldigt bra. Brygger jag enbart till mig själv så har jag en billig lite pressobryggare från IKEA. Inte lika tjusig som Bodums pressokanna men resultatet blir bra.

4. Häll upp i en fin kopp och njut av kaffet! Tillsätt eventuellt flytande essens, arom eller sirap om du vill ha ytterligare smakvariationer. Själv är jag inte så förtjust i sött kaffe och dricker oftast svart eller med en skvätt mjölk men är man sugen på att ta det söta i kaffet snarare än bredvid (eller kanske både och) så vill jag tipsa om att det svenska märket Saturnus även gör olika sorters kaffesirap. Finns i smakerna karamell, vanilj och hasselnöt. Är man inte så angelägen om att det ska vara svenskt så finns även klassiska Monin, som även har en presentförpackning med fem olika smaker i mindre flaskor om 50 ml styck. Kan vara att föredra om man inte förbrukar några enorma mängder. Utöver samma tre smaker som Saturnus erbjuder så ingår även Amaretto och Pepparkaka. Apropå julkaffe, kan vara lite roligt att prova tänker jag men får erkännas att jag inte testat själv ännu.

Självklart kan man även experiementera med andra smaksättningar av kaffet när julen har passerat.

du kanske också gillar:

EasiYo yoghurtmaker red thermos and yoghurt container plus ingredients Pauls greek yoghurt and fresh milk
Ätbart

Enkelt och billigt att göra egen yoghurt

Att göra egen yoghurt behöver varken vara kladdigt eller krångligt. Dessutom sköter den sig helt själv efter mindre än 5 minuters förberedelser. Men man får ha lite tålamod, det tar upp till ett dygn att få den färdig.

#Pysselklubben

@pysselklubben