Enkelt och billigt att göra egen yoghurt

dela artikeln

Att göra egen yoghurt behöver varken vara kladdigt eller krångligt. Dessutom sköter den sig helt själv efter mindre än 5 minuters förberedelser. Men man får ha lite tålamod, det tar upp till ett dygn att få den färdig.

Att göra egen yoghurt behöver varken vara kladdigt eller krångligt. Dessutom sköter den sig helt själv efter mindre än 5 minuters förberedelser. Men man får ha lite framförhållning, det tar upp till ett dygn att få den färdig. Varför ska man då göra egen yoghurt när det tar så lång tid och för vem passar detta pyssel? Jag rekommenderar detta pysslande om du:

1. Äter mycket yoghurt och enkelt vill spara pengar du lägger på detta
2. Bor utomlands på något ställe där yoghurtutbudet är dyrt och/eller dåligt

För egen del hade jag aldrig funderat på att göra egen yoghurt förrän vi flyttade utomlands och familjens tre barn började äta det till frukost varje dag eftersom brödet (mer om det och tips här) var så hopplöst trist. Det i kombination med att yoghurt i matbutikerna här ofta är alldeles för söta och dessutom på tok för dyra (ungefär 110-170 SEK för en liter) fick igång mitt intresse för att hitta bättre och billigare frukostlösning.

En komplicerande faktor var att vi har ganska litet kök och väldigt begränsat med förvaring. Dessutom kan vi inte lämna livsmedel framme hursomhelst eftersom det riskerar att dra till sig ovälkomna småkryp (vi bor i ett tropiskt land). Allt behöver förpackas i lufttäta burkar eller förvaras i kyl eller frys. Med dessa faktorer i åtanke så började jag leta i lokala Facebook-grupper efter tips på recept och verktyg för att göra egen yoghurt. Recepten varierade men tillvägagångssätt och yoghurtverktyg / yoghurtmaskiner kunde snabbt delas in i dessa tre kategorier:

1. Använd det du har hemma och sila genom duk (inte aktuellt för mig pga småkrypsrisk)
2. Termosliknande pryl för yoghurttillverkningen där yoghurtbehållaren läggs i vattenbad
3. Eldriven yoghurtmaskin med plats för flera mindre portionsförpackningar yoghurt

Som bilden i inlägget antyder så fastnade jag efter lite efterforskningar för alternativ nr. 2 och det är jag väldigt nöjd med. Det finns dock även en del fördelar med nr. 3 och efter att ha provat även det alternativet via lånad maskin så har jag sammanställt både fördelar och nackdelar med dessa verktyg för att göra yoghurt. Mer om detta samt tillvägagångssätt nedan.

Jämförelse av yoghurtmaskiner och manuella verktyg för yoghurttillverkning

Fördelar och nackdelar med eldrivna yoghurtmaskiner

Fördelar och nackdelar med manuella verktyg för yoghurttillverkning

Mina slutsatser och rekommendationer

Recept för hemlagad yoghurt – med tillbehör

du kanske också gillar:

Ätbart

Smaksätt ditt eget julkaffe 2022

Smyg igång julpysslandet med att smaksätta kaffet med julens kryddor. Sugen på en slät kopp med smak och doft av kanel och kardemumma? En pepparkakslatte? Eller kanske en cappuccino med karamellsmak?

#Pysselklubben

@pysselklubben