Digitala pyssel för kreativ skärmtid

dela artikeln

Visst är det lätt hänt att skärmtiden blir alltför mycket slösurfande? Digitala pyssel bidrar till mer kreativ skärmtid. Läs om verktyg, plattformar och projektidéer.

Denna text innehåller affiliatelänkar till produkter jag provat och tycker är bra. Det är ett sätt för mig att kunna lägga mer tid på att skapa fler inlägg som jag hoppas du finner läsvärda.

De senaste åren har jag och barnen ägnat oss mycket åt att pyssla digitalt. Jag är egentligen en stor fan av traditionellt pyssel men detta har inte alltid varit praktiskt möjligt. Vi bor utomlands och även om det går att beställa material dit vi bor så har jag inte gjort detta särskilt ofta eftersom det rent krasst varit dyrt och även dåligt ur miljöhänseende. Våra vanliga pyssel har därför mestadels varit ätbara pyssel, och därutöver har vi fokuserat på digitala pyssel.

Att pyssla digitalt är ett bra sätt att se till att både barnen och en själv dessutom får en mer kreativ skärmtid. Eget skapande är i min värld så mycket bättre än att planlöst surfa runt och titta på vad andra skapat! Detta gäller alltifrån digitala tjänster och produkter till att sätta upp sin egen webbshop för att sälja fysiska produkter. Eller varför inte starta en egen Youtube-kanal istället för att enbart titta på andras?

Vad är digitala pyssel och var gör jag det?

När jag skriver om digitala pyssel så gör jag det med ett väldigt flexibelt sinne. För mig omfattar digitalt pysslande i princip alla former av kreativt skapande som du gör på din dator, surfplatta eller i mobilen. För egen del har det så här långt framför allt handlat om att skapa hemsidor och min första hemsida byggde jag i Wix. Numera skapar jag mina hemsidor med WordPress (.org – inte att förväxla med .com) och Elementor Pro, samt har mina domäner och hosting hos den svenska leverantören Inleed. De två största fördelarna med detta är kostnaden samt flexibiliteten. Jag skapar även en hel del material i Canva, ett fantastiskt program där man kommer långt med deras gratisvariant. Detsamma gäller Mailerlite, bra att känna till för den som vill bygga e-postlista för att marknadsföra sina pyssel till potentiella kunder. Äldsta sonen har mest pysslat med sin Youtube-kanal, som han drog igång när han var 8 år. På senare år har han även på egen hand lärt sig koda i Python och mina yngre barn använder Blender och tycker att det är roligt.

Populära verktyg och plattformar för digitala pyssel

Det finns förstås mängder av olika alternativ men jag tänkte ändå försöka mig på att lista några. De jag har testat själv, gillar, och som jag tycker är värda att prova har jag länkat vidare till. Övriga är på min to-do-lista att prova på och utvärdera och därför med som inspiration:

 • Skissappar och ritprogram: Exempelvis Procreate, Adobe Photoshop, och Sketchbook.
 • 3D-modellering och animation: Blender, Maya, och Tinkercad.
 • Virtuella scrapbooking- och collageverktyg: Canva, PicCollage, och Scrapbook.com.
 • Digitala symaskiner och broderiprogram: Brother PE Design, Embrilliance, och Bernina Embroidery Software.
 • DIY-elektronik och programmering – användning av plattformar som Arduino och Raspberry Pi för att skapa interaktiva konstverk och gadgets.

Fördelar och nackdelar med digitala pyssel

Den största fördelen med digitala pyssel är att det är helt platsoberoende. Du kan göra det varsomhelst förutsatt att du har din dator, surfplatta eller mobiltelefon med dig. Samt hyfsat wi-fi om du jobbar med program som kräver detta. Beroende på vad du väljer att pyssla med är det dessutom ofta gratis eller förenat med en mycket låg kostnad, till exempel för att köpa en viss app eller programvara. En potentiell fördel, beroende på vad du väljer att pyssla med, är att det kan bli en möjlig extra inkomstkälla. Den största nackdelen med digitalt pysslande är att det lätt bidrar till ytterligare skärmtid. Det är roligt och därför väldigt lätt hänt att bli sittande längre stund vid skärmen än planerat.

Kom igång med att skapa pyssel online

Vilket blir ditt första eller nästa digitala pysselprojekt? Här kommer lite idéer till olika typer av digitala pyssel:

 • Digitala illustrationer och målningar
 • Animerade GIF:ar och korta filmer
 • 3D-modellering och utskrift av egna skapelser
 • Interaktiva berättelser eller spel
 • Webbshop för att sälja digitala eller fysiska pyssel du skapat
 • Egen hemsida med en blogg om dina pysseltips
 • Pysselproffs? Skapa en egen onlinekurs för att lära andra

du kanske också gillar:

EasiYo yoghurtmaker red thermos and yoghurt container plus ingredients Pauls greek yoghurt and fresh milk
Ätbart

Enkelt och billigt att göra egen yoghurt

Att göra egen yoghurt behöver varken vara kladdigt eller krångligt. Dessutom sköter den sig helt själv efter mindre än 5 minuters förberedelser. Men man får ha lite tålamod, det tar upp till ett dygn att få den färdig.

Ätbart

Smaksätt ditt eget julkaffe 2022

Smyg igång julpysslandet med att smaksätta kaffet med julens kryddor. Sugen på en slät kopp med smak och doft av kanel och kardemumma? En pepparkakslatte? Eller kanske en cappuccino med karamellsmak?

#Pysselklubben

@pysselklubben